Pähklite 5 kasu tervisele   

Jaana_indoors_woman_older_food_12-2021-1-scaled-pvik6o4n7deb8n2vvyh6lklj32ar8gf7u8gl5f0yuo

1. Pähklite söömine kaitseb südant

Pähklite söömine kaitseb südant ja kardiovaskulaarsüsteemi. Pähklite tarbimist on seostatud umbes 30% väiksema südame-veresoonkonna haiguste riskiga (Aune 2016). Pähklid sisaldavad nt. küllastumata rasva, taimset valku, arginiini, antioksüdante, polüfenoole ja kiudaineid, mis kõik töötavad soodsalt südamehaiguste riskitegurite vastu. Pähklite tarbimine vähendab ka üldkolesterooli, LDL-kolesterooli ja triglütseriide, samuti parandab ka üldkolesterooli ja HDL -kolesterooli suhet.

2. Pähklid aitavad kergemini kaalu jälgida

Pähklid sisaldavad palju rasva ja kaloreid, kuid vastupidiselt levinud arvamusele ei põhjusta need kaalutõusu, pigem on pähklite tarbimisel täheldatud vastupidist mõju kehakaalu tõusule ja rasvumise riskile (Eslami 2019). Keha rasvaprotsent võib langeda, eriti kui pähkleid süüakse vähem tervislike toitude asemel (Guarneiri 2020). Pähklid tekitavad küllastustunde ja hoiavad nälga eemal ning lisaks on täheldatud, et need 5-30% neis sisalduvaid kaloreid on tegelikult imenduvad (Gebauer 2016, Baer 2018).

3. Pähklite söömine vähendab diabeediriski

Rahvastiku-uuringutes on pähklite tarbimist on seostatud II tüübi diabeedi tekke madalama riskiga (Aune 2016). Kontrollitud PREDIMED uuringus täheldati, et II tüübi diabeeti haigestumise risk oli 52% väiksem neil, kes sõid Vahemere dieedi osana 30 grammi pähkleid päevas, võrreldes nendega, kes järgisid kontrolltoitu (Salas -Salvadó 2011). Pähklite söömine on soovitatav ka diabeediga inimestele, sest pähklite tarbimine parandab veresuhkru taset ja võib vähendada veresuhkru taset alandavate ravimite vajadust.

4. Pähklite söömine säilitab kognitiivseid funktsioone

Nelja-aastase uuringu käigus leiti, et rühmas, kes järgis Vahemere dieeti koos pähklite lisamisega, toimis mälu testides paremini (Valls-Pedret 2015). Ühes teises Hiina uuringus täheldati, et neil, kes sõid vähemalt 10 grammi pähkleid päevas, oli 40% väiksem risk kannatada halva kognitiivse taseme all (Li 2019). Mälu jaoks on parimad tõenäoliselt Kreeka pähklid.

5. Pähklite söömine hoiab ära närvisüsteemi degeneratiivsed haigused

Kohortuuringu ja metaanalüüsi kohaselt on pähklite tarbimisel tugev seos neurodegeneratiivsetesse haigustesse suremise väiksema riskiga (van den Brandt 2015). Kaitsev toime on seletatav heade rasvade ja antioksüdantidega, mida pähklid sisaldavad ning samuti sellega, et neil on positiivne mõju soolestiku mikrobioomile. Lisaks mõjutab viimane aju positiivselt.

Jaga:

Meie hoolime Sinu tervisestKui soovid saada eksklusiivseid pakkumisi, lugeda meie toodete ja tervislike eluviiside kohta, siis liitu meie uudiskirjaga.

Rohkem infot