Intervjuu Juhana Harjuga
Juhana Harju on Soome Tervisetoodete toitumisnõustaja.
All olevas intervjuus tutvustame Teile Juhanat ning saame vastused mõnedele toitumisalastele küsimustele.
Läbi meie veebilehe on ka Sinu võimalik esitada Juhanale meie toodetega või toitumisega seotud küsimus. Küsimuse saad esitada siit.
Mida sa ülikoolis õppisid?
Esialgu õppisin Helsingi Kunsti- ja Disainiülikoolis kunste. Pärast karjäärimuutust õppisin toitumist, ravimtaimede ja looduslikke ravimeetodeid.
Miks otsustasite saada dietoloogiks/toitumisnõustajaks?
Mingil hetkel pärast kunstiõpinguid tundsin, et tahan teha karjääri, milles saan olla inimestele praktiliseks abiks. 1990ndatel hakkasin toitumise vastu üha enam huvi tundma.
Mis on teie eesmärk või missioon teie tööga?
Nagu juba mainisin, tahtsin olla inimestele praktiliseks abiks. Minu erialal on minu jaoks oluline, et minu nõuanded oleksid võimalikult usaldusväärsed – ma ei taha inimesi eksitada. Seetõttu lähtun oma ettepanekutes ajakohastest teaduslikest uuringutest.
Minu jaoks on oluline ka see, et minu nõuandeid saaks hõlpsasti igapäevaelus rakendada. Samuti võtan eesmärgiks end nii selgelt väljendada, et sõnumitest valesti aru ei saadaks. Kui kirjutan soome keeles, tahan kirjutada ka grammatiliselt õiges keeles.
Kuidas olla kursis viimaste toitumisalaste uuringutega?
Loen iga päev toitumisuuringuid – mitte ainult kokkuvõtteid, vaid ka täispikki artikleid ja arvustusi. Loen ka oma ala tippekspertide toitumis- ja terviseraamatuid. Viimasel ajal olen lugenud David A. Sinclairi, Satchin Panda ja Valter Longo raamatuid, kui nimetada vaid mõnda autorit. Olen seda juba peaaegu 20 aastat teinud.
Miks propageerite Vahemere dieeti?
Kui hakkasin 2004. aastal kirjutama oma toitumisraamatut südame tervisliku toitumise kohta, leidsin uuringuid, mis näitasid Vahemere dieedi kasulikkust südamehaiguste esmases ja sekundaarses ennetamises. Samal ajal propageerisid Vahemere dieeti juhtivad Harvardi teadlased, teiste seas ka professor Walter C. Willett. Selle tulemusena veendusin, et see on tervislik valik. Sellest ajast alates on Vahemere dieedi tervislikkust toetavate uuringute arv tohutult kasvanud.
Mulle meeldib ka see, et Vahemere dieet ei ole väga piirav ning seda on paljude teiste dieetidega võrreldes väga lihtne järgida. See on ka kulinaarne traditsioon ja sellisena on see väga maitsev ja mitmekesine söögiviis.
Mis on teie lemmik Vahemere toit, mida valmistada?
Minu lemmiktoit, mida süüa ja lemmiktoit kodus valmistada, on erinevad. Minu lemmiksöök koosneb mitmekesisest salatibuffeest koos bouillabaisse’i supiga – prantsuse kalasupp krevettide ja rannakarpidega.
Kodus valmistan sageli sardiinidest ja köögiviljadest salatit, mida maitsestan salatikastmega, mis koosneb india pähklipastast, sidrunist ja natukesest wasabist.
Juhana soovitab süüa vahemere toite, kuna Vahemere dieet ei ole väga piirav ning seda on paljude teiste dieetidega võrreldes väga lihtne järgida. See on ka kulinaarne traditsioon ja sellisena on see väga maitsev ja mitmekesine söögiviis.
Juhana toitumisalased nõuanded:
Palun selgitage, mis on toitumise juures kõige olulisem meeles pidada?
Et süüa piisavalt köögivilju, puuvilju ja marju. Need on olulised tugeva tervise säilitamiseks, kuid paljud inimesed ei söö neid piisavalt.
Mitu korda peaksite päevas sööma ja millised on parimad ajad?
Olen viimasel ajal veendunud ajapiiranguga söömise kasulikkuses. See tähendab, et teadlikult piiratakse igapäevast söömisaega 8-12 tunnini hommikusöögist kuni viimase suupisteni õhtul.
Hommikusöögi söömine on oluline, kuid ma arvan, et pole veenvaid tõendeid selle kohta, et teatud arv toidukordi on parim.
Millist nõu annaksite inimestele, kes ütlevad, et neil on tervislike toitude valmistamiseks liiga kiire ja söövad tihti ebatervislikku toitu?
Sageli, kui inimene ütleb, et tal pole aega süüa teha, kahtlustan, et ta ei hinda tervislikku toitu piisavalt kõrgelt. Selle ütlemine võib mõnda inimest häirida, kuid ma usun, et see on sageli nii.
Väga toiteväärtusliku toidu valmistamine on enda ja oma pere eest hoolitsemise vorm. Kui see on kombineeritud kavatsusega valmistada ka midagi maitsvat, on see väga toitev. Küsimus võib olla ka toiduvalmistamise oskustes. Natuke harjutades õpid lihtsat einet valmistama 25 minutiga.
Kas liha on tervisele kahjulik?
Ütleksin, et liha tarbimine oleneb sellest kui tihti sa seda sööd. Isegi mulle meeldib aeg-ajalt lambaliha söömas käia, aga ma ei tee seda sageli. Traditsioonilise Vahemere dieedi järgi on punane liha lubatud, kuid seda süüakse vaid umbes kord nädalas.
Samuti on oluline toiduvalmistamise meetod. Kõige tervislikum viis liha küpsetamiseks on ilmselt sous vide meetod. See tähendab, et liha küpsetatakse vaakumis ja väga madalal temperatuuril. Sous vide’i eelistavad paljud kokad paljudes tipprestoranides.
Valge liha seevastu nagu näiteks kana on tervisele pigem neutraalne ja seda võib süüa sagedamini. Kui ostan kana, siis ostan alati mahetoodangut.
Kas saate selgitada, mis on hea ja halb rasv? Millistest toitudest võib leida häid ja millistest halbu rasvu?
Häid rasvu sisaldavad ekstra neitsioliiviõli, avokaado, terved pähklid ja seemned ning rasvane kala. Hea rasv on rasv, mis edendab tervist. Halb rasv teeb vastupidist. On olemas rasvu, mis soodustavad haigusi.
Piimarasv on mõõdukates kogustes tarbides üsna neutraalne, näiteks laagerdunud juustudes või jogurtis.
Selgitage, mis on hea ja halb suhkur? Millistest toitudest võib leida head ja halba suhkurt?
Puuviljad sisaldavad suhkrut, kuid koos sellega saame ka kiudaineid, kaaliumi, polüfenoole ja puuviljahappeid. Uuringud näitavad selgelt, et puuvilju on tervislik süüa hoolimata sellest, et need sisaldavad mõningaid suhkruid. Seega ei peaks inimesed kartma puuviljades sisalduvat suhkrut.
Ekstraheeritud suhkur on seevastu ebatervislik. Suhkru ja suhkruga magustatud joogi tarbimine, millel on kahjulikud tervisemõjud – ülekaalulisus, südamehaigused ja 2. tüüpi diabeet. Samuti suurendab see põletikku kehas.
Ma ei ütle, et me ei tohi suhkrut tarbida, kuid me peaksime sellesse suhtuma vaoshoitult. Paar tükki 70% tumedat šokolaadi võib ikka vahel süüa.
Aeg-ajalt võib magustoitu samuti süüa, kuid eelistatav on kasutada magustamiseks mett või kuivatatud puuvilju.
Kas veganid peaksid võtma toidulisandeid või saavad nad kogu toitaine kätte vegantoidust?
Kindlasti. Minu arvates ei ole vegantoitumine toitumise seisukohast optimaalne, kuid ma mõistan, et on eetilised põhjused, miks inimesed järgivad vegantoitumist. Vitamiin B12, vitamiin D ja DHA on mõned veganitele vajalikud toidulisandid. Veganid võivad kasu saada ka kreatiini ja tauriini toidulisanditest.
Milliseid toite peaksid veganid kindlasti oma dieeti lisama?
Ma ütleks, et veganid ei saa hakkama ilma kaunviljadeta (oad, soja, läätsed ja herned), sest ilma nendeta on väga raske piisavalt valku kätte saada.
Kuna veganid saavad toidust sageli väga vähe pika ahelaga oomega-3 rasvu, on nende jaoks oluline saada alfa-linoleenhapet, mis on lühema ahelaga oomega-3 rasvhape. Näiteks pähklid on üks tervislik alfa-linoleenhappe allikas.
Vegantoidus pole palju B2-vitamiini allikaid, kuid mandlid on üks neist. Seetõttu on mandlite söömine veganitele soovitatav, et vältida B2-vitamiini puudust.
Kuidas julgustada lapsi rämpstoidu asemel rohkem tervislikku toitu sööma?
Pestud puuvilju võib alati kausis hoida. Vanemad saavad ka köögivilju vahepaladeks koorida ja tükeldada ning neid nähtavas kohas hoida. Kuna mõnele lapsele meeldib söömise ajal üksikuid toite ära tunda, saab toite valmistada nii, et koostisained jäävad eristatavaks.
Kas kasutate toidulisandeid ja kas siis milliseid?
Kasutan päris palju toidulisandeid – kalaõli, D-vitamiini, seleeni, CoQ10 ja Tugev K2, on vaid mõned, mida ma kasutan.
Juhana soovitab veganitel tarbida B12, D ja DHA toidulisandeid. Meie veebilehelt leiad B12 toidulisandi, millele on antud mitmeid tervisealased nagu:
- B12-vitamiin edendab normaalset energiaainevahetust.
- B12-vitamiin edendab närvisüsteemi normaalset toimimist.
Tutvu meie B12 tootega pikemalt siit.
Kui sinul tekkis küsimus toitumise kohta, siis on sul võimalus esitada see Juhanale siit.