Fida aitab Ukrainas ja Ukraina piiridel

Soome_tervisetooted_heategevus-pstchf0n3dlw53hzmwr8n0rngpagtwtk9bvf12jqls

Kui Ukraina sõda algas, annetas Soome Tervisetooted OÜ Ukrainasse humanitaarabi saatmiseks heategevusorganisatsioonile Fida International. Et saada tagasisidet, tegime intervjuu ühe Fida töötaja, Janne Harjukoskiga.

Tere, Janne! Palun tutvusta ennast kõigepealt meile lühidalt.

Tore, teeme nii. Mina olen Janne Harjukoski, pärit Soomest, kuid praegu elan koos oma naisega Horvaatias Osijekis. Meil on ka kaks täiskasvanud last, kes elavad Soomes. Töötan Fidas romade teavitusmissiooni koordinaatorina ja minu tööpiirkond hõlmab kahtteist erinevat Ida-Euroopa riiki. Alates sõja puhkemisest oleme abistanud erinevates Ukraina piiripunktides.

Räägi veidi lähemalt, kus Sa oled seda tööd teinud ja milline see töö on?

Kohe, kui sõda algas, läksime Ungari-Ukraina piirile Ukraina põgenikke vastu võtma. Sealt aitasime neil pääseda riiklikesse ametiasutustesse ennast registreerima ning varustasime neid toidu ja muu põhilisega. Samuti teeme Fidas koostöös partnerorganisatsioonidega Ukrainas ning Ungari, Moldova ja Slovakkia piiripunktides.

Romade missiooniga Carpathian Elämä ja Valo (tõlkes Karpaatia Elu ja Valgus) ja Inspiratsioonikeskusega (Inspiration Center) aitame kohalikke inimesi ja riigisiseselt ümberasustatud inimesi Ukrainas. Esimene tegutseb Lääne-Ukrainas ja annab humanitaarabi neile, kes pole (veel) piiri ületanud. Teine omalt poolt tegutseb Shepetivkas, mis asub sisemaal, läänepiirist ida pool. Enne sõda oli see koht romade keskuseks, kuid praegu toimib see kõigi ukrainlaste vastuvõtukeskusena. Vastuvõtukeskus ei toimi mitte ainult ajutise hädavarjupaigana, vaid aitab ka inimesi evakueerida Ida-Ukrainast ja toimetada nad Rumeeniasse, kus nad leiavad soovi korral võimalusi edasi liikumiseks.

Kui töötame Ungari piiril, on meie partneriteks Ungari Roma Mission (romade missioon) ja baptistid. Ungari Roma Mission´i kontorid on muudetud majutusasutusteks, kuhu saavad minna piirile saabuvad pagulased. Praegu toimib see pikaajalise öömajana umbes 200-le inimesele. On neid pagulasi, kes peatuvad seal vaid korraks, kuid enamik jääb kauemaks. Samuti on ungari baptistid ühed peamised korraldajad Ukraina piiril ja Fida toetab seal nende tööd.

Slovakkias töötame Ukraina piiril ühe meiega koostöös oleva kirikuga. Sealsed üüritud majutusruumid mahutavad 60 inimest. Fida pakub toitlustust pagulastele, kes sinna jäävad. Kogudusel, kellega teeme koostööd, on koostööpartnerid Saksamaal ja Tšehhis, kes tulevad pagulasi peale võtma, sinna viima ja abistavad neid erinevates praktilistes küsimustes, milles nad sihtkohta jõudes abi vajavad. Slovakkia toimib ka kohana, kust humanitaarabi transporditakse veoautoga erinevatesse Ukraina jaotuspunktidesse.

Minu moto on: häid suhteid luuakse rahuajal. See tähendab, et kriiside saabudes saame kiiresti reageerida, kuna võrgustik on juba olemas. Meie Fidas oleme pidanud seda äärmiselt oluliseks.

Kirjelda palun oma kogemusi, mida oled seal inimesi aidates näinud.

Sõja algusest peale on meil piiril inimestega kohtudes olnud nö loožikohad, et näha sõja lollust ja absurdi. Paljud pagulased on jaganud oma lugusid: kuidas nad on kaotanud kõik, kuidas nende kodud on pommitamises hävitatud, ning kuidas mehed on jäänud ja võitlevad nüüd oma riigi eest. Paikadest, kust need inimesed lahkusid, on alles varemed. Selliseid lugusid on raske kuulata, need teevad väga kurvaks. Moldovas olles kohtasime orvuks jäänud tüdrukut, kelle vanemad said oma kodulinnas pommirünnakus surma. Ta ületas piiri lähedaste inimeste abiga. Teisest küljest tugevdavad sedalaadi šokeerivad lood sügavat soovi neid inimesi aidata. Vähemalt ma ise tahan teha kõik endast oleneva, et aidata nii kõiki neid, kes peavad Ukrainast lahkuma, kui ka neid, kes sinna jäävad.

Kas on mõni eriti meeldejääv kohtumine, mida sooviksid meiega jagada?

Jah, on küll. Ükskord olime Ungaris Zahony piiripunktis, kus võtsime vastu rongiga saabunud inimesi. Seal oli üks proua oma väikese pojaga ja ma läksin neile appi. Kandsin nende kotte, rääkisin naisega ja ta ütles mulle, et nad on teel Budapesti. Aitasin neil saada tasuta piletid sihtkohta ja söötsin ka kõhud täis. Pärast seda viisin nad Budapesti rongile. Lapsega rongile astudes puhkes naine nutma, kallistas mind ja ütles: „Suur aitäh selle eest, mida te ukrainlaste heaks teete.” Kuigi me puutusime kokku vaid hetkeks, tegin ma kõik, mis suutsin, et neid aidata, ja see tähendas neile väga palju. Ta tundis, et me jagame, ja oleme koos ukrainlaste valus, kannatustes ja piinas. See kohtumine jääb mulle elu lõpuni meelde.

Kui paljude Ukraina põgenikeni Fida abi jõuab?

See on raske küsimus, sest seda on keeruline mõõta. Arvan, et võib julgelt eeldada, et meie abi jõuab tuhandete inimesteni, ja selle all pean silmas otsest abi. Lisaks on inimesi, keda me aitame kaudselt. Seega, võib öelda, et jõuame suure hulga inimesteni ja see töö pole veel kaugeltki lõppenud.

Mida saaksime meie, eurooplased teha, et aidata Ukraina põgenikke ja toetada Ukrainat?

Paljud inimesed üle kogu Euroopa peavad seda küsimust väga aktuaalseks, eriti kuna ka nende riiki on saabunud palju Ukraina põgenikke. Arvan, et igaüks saab ukrainlasi lahkelt vastu võtta, näidates üles armastust ja hoolimist ning teades ukraina kultuuri peavad pagulased tundma end teretulnuna. Igaüks meist võib välja mõelda midagi praktilist ja konkreetset, mida saaksime pagulaste heaks ära teha. Näiteks minge ja tehke nendega koos tiir toidupoes või osalege töös, mida erinevad organisatsioonid ja kirikud juba teevad nende ukrainlaste heaks, kes on teie riiki saabunud.

Teine hea viis aidata on toetada rahaliselt meiesuguseid pagulasi abistavaid organisatsioone. Sellised organisatsioonid teavad praeguseid kiireloomulisi vajadusi, sest nad on seal, kus see kõik toimub. Organisatsioonid vajavad jätkuvalt annetusi, kuna konflikt pole veel lõppenud. Ja isegi kui see homme lõppeb, on ees pikk teekond, enne kui kõik normaliseerub. Nii et eurosid on kogu aeg vaja.

  1. aastal asutatud Fida International on Soome usupõhine organisatsioon, mis tegeleb humanitaarabi, kogukonna arendamise ja ülemaailmsete missioonidega umbes 50 riigis.
    Saate annetada Fida´le Ukraina abistamiseks MobilePay, pangaülekande või tekstisõnumi kaudu. Lisateavet leiate siit: Donate emergency relief to conflict-affected people – Humanitarian aid – Fida

Jaga:

Meie hoolime Sinu tervisestKui soovid saada eksklusiivseid pakkumisi, lugeda meie toodete ja tervislike eluviiside kohta, siis liitu meie uudiskirjaga.

Rohkem infot